Begraven of cremeren

Wanneer iemand komt te overlijden kan er gekozen worden tussen het begraven of cremeren van de overledene. Deze keuze kan gemaakt worden samen met de persoon die komt te overlijden of de nabestaanden kunnen deze keuze maken na het overlijden. De crematie of de begrafenis moet minimaal 36 uur na overlijden en uiterlijk op de 6e werkdag na de dag van overlijden plaatsvinden. Men kan in elk crematorium of op elke begraafplaats gecremeerd of begraven worden.

Crematorium ‘Steenbrugge’
Cremeren mag alleen in een crematorium. De gemeente Deventer kent één crematorium, crematorium ‘Steenbrugge’. Hier vindt de verbranding van het lichaam met de uitvaartkist of uitvaartwade plaats. Steeds vaker kiezen nabestaanden er voor om mee te gaan naar de ruimte waar de oven staat. Hier neemt men afscheid van de overledene. Of men is aanwezig wanneer de overledene in de oven wordt geplaatst en het verbrandingsproces begint. Er wordt altijd maar één lichaam tegelijk gecremeerd. Bij dit lichaam wordt een vuurvast identiteitssteentje geplaatst. Dit steentje heeft een uniek nummer en blijft altijd bij de as. Wanneer het lichaam is verbrand, verbrandingsproces duurt gemiddeld 90 minuten, wordt de oven leeggehaald en wordt de as in een asbus gedaan samen met het identiteitssteentje.
Naast het cremeren kan er in het crematorium ook een afscheidsplechtigheid gehouden worden en hierna in het restaurantgedeelte een condoleance gehouden worden. Wanneer een overledene is gecremeerd moet de as vier weken bewaard worden in het crematorium. Dit is de huidige wet in Nederland. Na deze vier weken kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de as van de overledene een bestemming te geven. Voor voorbeelden van asbestemmingen, klik hier.
Crematoria die in de buurt van Deventer staan zijn: crematorium ‘Heidehof’ te Ugchelen, crematorium ‘Dieren’ te Dieren, crematorium ‘De Omarming’ te Zutphen, crematorium in Nijverdal en crematorium ‘Kranenburg’ te Zwolle.
Over het algemeen wordt gezegd dat een crematie goedkoper is dan een begrafenis. Wilt u meer informatie over de kosten van een begrafenis of crematie, klik hier.

Begraafplaatsen gemeente Deventer
In de gemeente Deventer zijn verschillende begraafplaatsen. Er zijn 5 gemeentelijke begraafplaatsen: Begraafplaats Tjoenerhof te Diepenveen, Begraafplaats Roeterdsweg te Diepenveen, Algemene begraafplaats Prinses Margrietlaan te Bathmen, Oude begraafplaats Deventerweg te Bathmen en de Oude begraafplaats Diepenveenseweg te Deventer. Alleen op de begraafplaats Tjoenerhof en de algemene begraafplaats Prinses Margrietlaan wordt nog met enige regelmaat begraven. Op de andere begraafplaatsen vinden heel af en toe nog bijzettingen plaats. Naast de gemeentelijke begraafplaatsen zijn ook 2 begraafplaatsen in de jaren 90 geprivatiseerd. Dit zijn de algemene begraafplaats Steenbrugge aan de Raalterweg en de algemene begraafplaats aan de Sworminksweg te Colmschate. Op beide begraafplaatsen wordt nog begraven. Ook kent de gemeente kerkelijke begraafplaatsen. Drie Rooms-Katholieke begraafplaatsen in Schalhaar, Lettele en aan de Ceintuurbaan te Deventer en één begraafplaats van de Protestantse Gemeente van Okkenbroek. Op al deze vier begraafplaatsen wordt begraven.
In Nederland kan men er ook voor kiezen om begraven te worden in de natuur, op een natuurbegraafplaats. Aan de rand van Nationaal Park De Hoge Veluwe bij Arnhem ligt natuurbegraafplaats ‘Heidepol’. Hier kun je je laatste rustplaats uitzoeken voor de eeuwigheid.  
De meeste begraafplaatsen hebben een eigen aula of kerk waar de afscheidsdienst gehouden wordt, waarna de ter aarde bestelling plaats vindt. De overledene kan zelf door familieleden begeleid worden naar het graf, in de dorpen begeleiden de noabers vaak de overledene. Daarnaast kan er voor gekozen worden om professionele dragers in te huren. Wanneer de overledene op het graf geplaatst is, is het aan de nabestaanden of ze de kist willen laten zakken. Dit gebeurt of door een liftsysteem, de kist daalt dan door het indrukken van een knop, of door middel van touwen. De familie kan er voor kiezen om de kist tot beneden te laten dalen of tot onder het maaiveld. Dit laatste lukt niet wanneer de kist daalt met behulp van touwen.
Een overledene heeft in Nederland een minimale grafrust van 10 jaar. Dit is de minimale tijd dat het lichaam niet verplaatst mag worden. Wanneer het grafrecht (de periode dat de rechthebbende het graf “bezit”) verlopen is en de laatste bijzetting minimaal 10 jaar geleden heeft plaatsgevonden mag het graf geruimd worden mits de rechthebbende toestemming geeft. De overblijfselen worden dan verzameld en in een “knekelput” begraven of met toestemming van de nabestaanden alsnog gecremeerd.

Naast cremeren of begraven kan iemand er ook voor kiezen om zijn of haar lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Wanneer iemand zijn of haar lichaam ter beschikking aan de wetenschap wil laten stellen zal hij of zij dit bij leven, door middel van een gedagtekende en ondertekende wilsbeschikking of notariële akte, hebben vastgesteld. Binnen 24 uur dient het lichaam van de overledene bij het desbetreffende instituut worden gebracht.

Wenst u vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier hieronder zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op.
Delen: