Laatste zorg – afleggen

Een goed afscheid begint bij de laatste verzorging, in de volksmond ook nog wel afleggen of postmortale zorg genoemd, maar liever spreken wij van de laatste zorg verlenen na overlijden. De laatste verzorging is in iedere situatie anders. Dit kan thuis zijn, in het ziekenhuis of verzorgingstehuis.
De laatste verzorging besteed UitvaartzorgDeventer niet uit. Wij nemen er de tijd voor en vinden het zelfs prettig wanneer familieleden of nabestaanden bij deze laatste verzorging aanwezig is. Samen de laatste zorg verlenen is een heel intiem moment. De eerste herinneringen komen naar boven en mooie verhalen worden verteld. Door deze verhalen maken wij als het ware kennis met de overledene. Zodat we samen een begin kunnen maken aan een passend afscheid.
Om de overledene te laten zijn wie hij of zij was proberen we zoveel mogelijk de verzorgingsproducten te gebruiken van de overledene. Ook stellen we de vraag of één van de nabestaanden de sieraden en of bril wil af doen voor de verzorging en weer om of op wil doen wanneer degene verzorgd is.
Wanneer er complexere situaties zich voordoen zoals aanwezigheid van pacemaker of LCD, veel vocht in het lichaam of na een (bedrijfs)ongeval zal Uitvaartzorg Deventer de expertise van een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.
Wat veel mensen niet weten is dat een groot aantal met name grote uitvaartondernemingen de piëteitsvolle verzorging uitbesteedt aan een extern bedrijf. De laatste verzorging is namelijk een specialisme dat kennis, ervaring en deskundigheid vereist.
De meest voorkomende handelingen bij een laatste verzorging na overlijden voor u op een rij:
Basisverzorging overledene:

 • Wassen van de overledene
 • Aanbrengen van incontinentie-materiaal
 • Kleden van de overledene
 • Verzorgen van het haar, wassen en eventueel knippen (als herinnering kunt u een haarlok afknippen)
 • Verzorgen van handen en nagels
 • Sluiten van de ogen met behulp van oogkapjes
 • Sluiten van de mond eventueel met hulpmiddelen of met een technische sluiting
 • Scheren van de overledene Complete laatste verzorging:
 • Verwijderen van een katheter of infuusnaalden
 • Verwijderen van pacemaker of ICD
 • Verschonen van een stoma
 • Hechten en verzorgen van eventuele wonden
 • Uitvoeren van kleine restauraties
 • Aanbrengen van make-up
 • Koelen van de overledene (wanneer er niet wordt gekozen voor lichte balseming of Bio Sac 200)

Binnen enkele uren na het overlijden zullen de natuurlijke bacteriële barrières, zoals deze in lichaam aanwezig zijn, opgeheven worden door de ontbinding van het lichaam. Om de ontbinding te vertragen wordt het lichaam gekoeld bewaard. Dit kan thuis op een koelplaat, in het ziekenhuis in het mortuarium, in een rouwcentrum in een algemene koelruimte of een 24-uurs kamer of sleutelkamer. Een andere methode om de ontbinding van het lichaam te vertragen is door het toepassen van thanatopraxie.

Thanatopraxie
Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, is een manier om de overledene op te baren, zonder daarbij gebruik hoeven te maken van een koelinstallatie. De opbaring kan thuis plaatsvinden, in een afscheidshuis of rouwcentrum. Thanatopraxie kan zowel toegepast worden wanneer er gekozen is voor een crematie of een begrafenis.
De lichaamsvloeistoffen zullen worden afgevoerd om de bacteriologische activiteit en het weefselverval te vertragen. De lichaamsvloeistoffen zullen door een conserverende vloeistof worden vervangen. Deze manier van conserveren is geheel gericht op de kwaliteit van opbaren. Afhankelijk van de staat van het lichaam en het medicijngebruik zullen de processen vijf tot twaalf dagen worden uitgesteld. Door deze methode toe te passen is er geen koeling nodig. De overledene zal niet koud aanvoelen, maar zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur.
Deze methode zal uitgevoerd worden door een erkende thanatopracteur. Erik Verweij, van Verweij Thanatopraxie, is een erkende thanatopracteur. Hij kan de behandeling, mits er geen complicaties worden verwacht, thuis uitvoeren.
Dankzij lichte balseming behoudt de overledene tijdelijk een waardige uitstraling en omdat er geen koeling nodig is, voelt de overledene niet koud aan. Een groot voordeel van thanatopraxie is een waardig afscheid. Het lichaam blijft een natuurlijke uitstraling behouden in de periode dat deze is opgebaard. Zo is de lichaamshouding van de overledene meer ontspannen. Tekenen van een eventuele ziekte kunnen vervagen, donkere (lijk)vlekken bij de oren en op de handen die na een overlijden regelmatig ontstaan, verdwijnen meestal en de natuurlijke kleur komt grotendeels terug.
Voor nabestaanden (en voor kleine kinderen erg belangrijk) is het om op een goede manier afscheid te nemen van de overledene (vader, moeder, opa, oma). Het lichaam kan getoond blijven, in een bed of in een kist, en er is tijd om afscheid te nemen.
Belangrijke vragen omtrent het overlijden blijven “welke wens heeft iemand bij leven aangegeven, welke verwachting heeft de familie en wat kan er”. Aan de hand van de antwoorden kan lichte balseming een bewuste keuze zijn voor de verzorging en opbaring. Iedere situatie is anders, iedere omgeving is anders. Uitvaartzorg Deventer vertelt u hier graag meer over. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Wenst u meer informatie over wat te doen voor het overlijden?

Vul het formulier hieronder zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op.
Delen: