Plaatsen van opbaring

Na een overlijden wordt de overledene opgebaard. Letterlijk betekent het woord opbaren, ‘op een baar leggen’. Doordat een overlijden een ingrijpende gebeurtenis is, kan het fijn zijn om nog zoveel mogelijk bij de overledene te zijn voordat hij of zij gecremeerd of begraven wordt. Uit onderzoek is gebleken dat het fysiek afscheid nemen van een dierbare bij een opbaring, een positief effect heeft op het rouwproces.

Thuisopbaren
Het opbaren van een overledene kan op verschillende plaatsten plaatsvinden. Dit kan, wanneer er de mogelijkheid voor is, thuis. We noemen dit een thuisopbaring. De overledene wordt verzorgd en gekleed en vervolgens op een koelplaat in bed of al in een kist of opbaarplank gelegd. Doordat het lichaam gekoeld wordt door de koelplaat wordt de ontbinding van het lichaam vertraagd. Een alternatief voor het gebruik van een koelplaat is de overledene licht te balsemen door middel van thanatopraxie of door gebruik te maken van een nieuwe natuurlijke manier van opbaren, Bio Sac 200. 
Thuisopbaren maakt het afscheid nemen van je dierbare persoonlijk en is zeer de moeite van het overwegen waard. U kunt bij de overledene waken, lezen, koffie drinken, samen zijn, herinneringen ophalen, waar u maar behoefte aan heeft. U hoeft hiervoor niet de deur uit.

Rouwcentrum
Een locatie waar iemand opgebaard kan worden is in een rouwcentrum. In Deventer zijn verschillende rouwcentra (yardenhuis Steenbrugge, Uitvaartverzorging Roelofs en Monuta Wilco Leukenhaus) waar een overledene opgebaard kan worden en waar Uitvaartzorg Deventer gebruik van kan maken. In een rouwcentrum zijn 24-uurs kamers of sleutelkamers. Wanneer de overledene in zo’n kamer ligt opgebaard krijgen nabestaanden een sleutel en kunnen ze 24 uur per dag bij de overledene zijn.

Afscheidshuis Deventer
In Colmschate is sinds oktober 2019 Afscheidshuis Deventer geopend. Afscheidshuis Deventer is een uniek rouwcentrum. Qua locatie, kleinschaligheid, huiselijkheid en tarief is Afscheidshuis Deventer een goede aanvulling op de bestaande rouwcentra in Deventer en omgeving.

Het is ook mogelijk om iemand op te baren op een andere locatie. Een locatie wat bij de overledene past en misschien wel zijn 2e thuis is, bijvoorbeeld een kerk of verenigingsgebouw, in een winkel of ander bedrijfspand waar de overledene een nauwe band mee had.

Algemene koelruimte
Naast het opbaren thuis, in een rouwcentrum, Afscheidshuis Deventer of een andere locatie kan een overledene ook vanaf het overlijden tot hij of zij gecremeerd of begraven wordt “bewaard” worden in een algemene koelruimte. In deze ruimte liggen vaak meerdere overledenen in één ruimte. Bestaat de wens om de overledene te bezoeken dan moet er een afspraak worden gemaakt.
Afscheidshuis Deventer heeft een ruimte waar een overledene gekoeld bewaard kan worden tot aan de dag van begraven of cremeren. De overledenen zijn altijd gekleed en liggen in een uitvaartkist. Wanneer er verschillende overledenen in de algemene ruimte liggen zullen ze door middel van kamerschermen afgeschermd worden van elkaar. Dit in tegenstelling tot de andere algemene koelruimtes. 

Wanneer u voor de keuze staat om te kiezen voor een opbaarlocatie kunnen kosten misschien meespelen. De kosten van een thuisopbaring zijn het laagst. Hierna komen de kosten van een opbaring in Afscheidshuis Deventer. Dit geldt zowel voor een opbaring in een familiekamer als een opbaring in een algemene koelruimte. De hoogste kosten zijn voor de huur van een 24-uurs kamer of sleutelkamer.
U kunt ook van verschillende opbaarmogelijkheden gebruik maken. Bijvoorbeeld enkele dagen thuis en vervolgens enkele dagen in een 24-uurs of sleutelkamer of in een algemene koelruimte.

Wenst u vrijblijvend meer informatie?

Vul het formulier hieronder zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op.
Delen: