Baby uitvaart

Als je baby overlijdt….
Wanneer welkom heten en afscheid nemen samenvalt.
Het verdriet om het verlies van je kind is universeel. De leeftijd van je kind heeft wel invloed op manier waarop de uitvaart vorm krijgt.
Hieronder probeert UitvaartzorgDeventer wat meer te vertellen over de aandachtspunten bij een babyuitvaart waarbij we een verschil hebben gemaakt tussen baby’s voor en na 24 weken zwangerschap. Dit verschil wordt vooral door de wet bepaald, niet door jullie gevoel.
 Uitgebreide informatie is ook te lezen in onze brochure, speciaal geschreven voor ouders van kindjes die rond de bevalling overlijden. Deze is hier te downloaden of via post aan te vragen op onze contactpagina.
 
De babyuitvaart (na minimaal 24 weken zwangerschap):
Als je baby overlijdt, neem je niet alleen afscheid van je kindje dat je net hebt leren kennen maar ook van de dromen en wensen die je voor je kindje had.

Het komt voor dat je baby al in de buik is overleden en je je moet voorbereiden op de bevalling.
Het kan fijn zijn om dan voor de bevalling kennis te maken met de uitvaartverzorger en een aantal wensen en mogelijkheden te bespreken. Door voor de bevalling al een aantal dingen te regelen, krijg je meer rust na de bevalling. Je kindje is overleden, toch wil je in de dagen die jullie hebben tussen de bevalling en de uitvaart graag bij hem of haar zijn, voor hem of haar te zorgen. Er is meer ruimte voor jullie dubbele gevoelens van welkom heten en afscheid nemen als het meeste voor de uitvaart al geregeld is.
Voor baby’s en kinderen zijn speciale mandjes, kistjes en omslagdoeken verkrijgbaar. Een aantal voorbeelden kun je vinden onder producten en diensten.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat jullie zelf of een familielid iets maken wat jullie mooi vinden en waar jullie je prettig bij voelen.
Jullie kindje kan worden opgebaard. Dit kan bij jullie thuis. Uitvaartzorg Deventer heeft materialen te huur die je kunt gebruiken om de plek waar jullie kindje opgebaard wordt, aan te kleden. Uiteraard kun je hier ook eigen spulletjes voor gebruiken.
Als jullie liever niet thuis opbaren, is dat natuurlijk ook heel goed mogelijk. Dan zou je kunnen denken aan een rouwcentrum.
Bij een opbaring van baby’s maken we vaak gebruik van Coldpacks. Baby’s zijn nog klein, dit geeft voldoende koeling. Deze kunnen jullie zelf wisselen, maar de uitvaartverzorger kan hier natuurlijk ook bij helpen. Na de bevalling is er vaak een kraamverzorgster is huis, zij wil vaak ook helpen hierbij.
Het is ook mogelijk gebruik te maken van een speciale babykoeling. Deze koelt goed, maar heeft als nadeel dat hij een zoemend geluid maakt.

In de dagen tussen overlijden en de uitvaart moet er best veel geregeld worden. Jullie moeten bepalen hoe jullie de uitvaart vorm willen geven. De uitvaart kan plaatsvinden op verschillende locaties, dit hoeft niet persé in het crematorium of rouwcentrum.  Je zou een afscheid ook heel goed thuis kunnen houden of in een zaal of restaurant in de buurt. Belangrijk is dat jullie je prettig voelen bij de gekozen locatie. Daarnaast moet je bepalen wie er bij het afscheid zijn, wil je het klein houden of  heel groot.
Muziek wordt vaak gedraaid tijdens een babyuitvaart. Mocht je meer inspiratie zoeken voor muziek, kijk dan eens in onze muzieklijst.
Bij alles wat geregeld moet worden kan Stella jullie helpen. Haar eerste dochter overleed kort na haar geboorte. Haar ervaring neemt ze mee in de begeleiding van ouders die afscheid moeten nemen van hun kind. Wilt u meer over Stella weten, klik dan hier.
Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op.

De babyuitvaart (voor 24 weken zwangerschap)
Als jullie kindje voor 24 weken zwangerschap overlijdt, ongeacht welke reden, hoef je geen aangifte te doen bij de Burgerlijke Stand. Wanneer je echter wilt dat je kindje in het Bevolkingsregister wordt ingeschreven – en je dus een akte van overlijden krijgt – is de Burgerlijke Stand hier juridisch bij rechtspraak toe verplicht. Bij welk aantal weken de ondergrens ligt is, onduidelijk. De wet houdt de termijn van 24 weken aan. Dit komt soms kil en afstandelijk over naar ouders, vooral omdat jullie kind voor jullie wezenlijk bestaan heeft.
 Jullie kindje mag officieel begraven of gecremeerd worden. In dit geval heb je wel een verklaring van de verloskundige of gynaecoloog nodig dat jullie kindje jonger dan 24 weken was.
Voor 24 weken mag jullie kindje ook achterblijven in het ziekenhuis, waarna hij of zij gezamenlijk gecremeerd wordt. Het is ook mogelijk om jullie kindje zelf te begraven in bijvoorbeeld jullie achtertuin of een andere plek die voor jullie bijzonder is.
Als jullie kindje voor 24 weken zwangerschap geboren wordt en meer dan 24 uur leeft, dan moet je wél aangifte doen van geboorte en overlijden.
Wateropbaring
Bij kindjes die vroeg in de zwangerschap overlijden, passen we in overleg met jullie als ouders ook de wateropbaring toe. Hierbij wordt jullie kindje in een bakje water opgebaard, waardoor het langer mooi blijft en ook goed aan te raken is. Ben je net bevallen van jullie overleden kindje en wil je hierbij hulp maar heb je verder geen uitvaartverzorger nodig, dan kun je uiteraard ook contact met ons opnemen. We komen jullie graag uitleg geven hierover. 

Wenst u meer informatie over kinderuitvaarten?

Vul het formulier hieronder zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op.
Delen: