Kinder uitvaart

Ongeloof, verbijstering, woede, het zijn emoties waar je mee te maken krijgt als je kind overlijdt. Dit kan onverwacht zijn door een ongeluk, maar ook verwacht door een ziekte. Wat de reden van het overlijden ook is, het hoort niet dat je als ouders afscheid moet nemen van je kind.
Afscheid nemen van je kind, doe je op je eigen manier. UitvaartzorgDeventer kan hierbij helpen.
We gaan met jullie in gesprek en proberen samen met jullie duidelijk te maken wat jullie wensen zijn in de wirwar van gedachten die door jullie heen gaan. Door onze ervaring weten we wat er mogelijk is bij een uitvaart van een kind.

Voor kinderen zijn er speciale kisten, manden of lijkwaden beschikbaar. Afhankelijk van de lengte en leeftijd van je kind, kun je kiezen voor een kleinere maat kist, maar ook voor kisten of manden die speciaal gemaakt zijn voor kinderen. We hebben een aantal voorbeelden verzameld onder producten en diensten. Dit zijn voorbeelden om jullie een idee te geven. Er  is heel veel mogelijk. Jullie als ouders geven samen met jullie kind je wensen aan en daar proberen we zo goed mogelijk bij aan te sluiten.
Jullie kind kan thuis opgebaard worden. Dat mag op zijn of haar eigen bed. Hier zijn speciale koelingen voor. Voor kinderen kan het ook heel mooi zijn om op een opbaarplank opgebaard te worden. De randen zijn minder hoog dan een kist, waardoor de opbaring een open karakter krijgt.
Jullie kind kan ook opgebaard worden in een rouwcentrum. Het is meestal mogelijk de ruimte wat meer voor kinderen in te richten.
Voor kinderen is thanatopraxie (lichte balseming) vaak ook een mogelijkheid. Hierbij worden de processen die plaatsvinden in het lichaam na het overlijden tijdelijk stopgezet. De opbaring kan dan zonder koeling plaatsvinden. Deze mogelijkheid met de voor- en nadelen zullen we ook met jullie bespreken.
Bij alle keuzes die er gemaakt moeten worden, is het belangrijkste dat jullie je er goed bij voelen. En keuzes die jullie maken hoeven niet vast te staan. Als jullie kiezen voor een rouwcentrum en later toch liever jullie kind thuis willen hebben, dan maken we dit mogelijk. En andersom mag dat natuurlijk ook.
 
Een kind dat op de basisschool zit, heeft al zijn eigen vriendenkring en sociale contacten. Denk hierbij ook aan de sportclub, scouting of muziekvereniging waar jullie kind bij aangesloten is. Deze kinderen hebben behoefte om afscheid te nemen van hun vriendje. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier vorm aan te geven. Dit kan bijvoorbeeld door een stilteplek op school in te richten of door kinderen een tekening te laten maken en deze mee te geven in de kist. Een groepje kinderen zou een gedicht of verhaal kunnen voordragen tijdens de uitvaart.
Misschien heeft u zelf nog een mooi idee of komt de school met een mooi plan.

In de periode tussen het overlijden en de uitvaart heeft u in principe contact met één persoon. Door dit intensieve contact leren we elkaar goed kennen. Dit helpt bij het vormen van de uitvaart op de manier zoals jullie het willen en die past bij jullie als gezin.
In sommige situaties is het wenselijk een ritueelbegeleidster in te schakelen. Dan heeft u in de uitvaartperiode contact met twee mensen.
Wilt u meer weten of eens vrijblijvend kennismaken? Neem dan contact met ons op.

Wenst u meer informatie over kinderuitvaarten?

Vul het formulier hieronder zo volledig mogelijk in. Na ontvangst nemen wij z.s.m. contact met u op.
Delen: