Je bent hier:

Wateropbaring – balsemen

Watermethode

Om goed afscheid te kunnen nemen, helpt het als je je kindje kunt (laten) zien. Vroeger werden zeer vroeg geboren en overleden kindjes na de geboorte in een dekentje, kistje of bakje gelegd en werd het gekoeld door koelelementen. De huid verkleurt dan en wordt donker. Het kindje vervormt omdat de huid en botten nog niet stevig zijn. Wanneer je kindje al langere tijd overleden is in de baarmoeder is de huid heel erg kwetsbaar, en gaat stuk. Je kindje lijkt niet meer op je kindje zoals deze in je baarmoeder was.
De watermethode laat dit wel zien en kan worden toegepast bij alle stil geboren kindjes en is niet afhankelijk van een bepaalde zwangerschapsduur.  
 
De voordelen van de watermethode zijn:

  • je kindje neemt de natuurlijke houding aan, zoals in de baarmoeder
  • de huid wordt lichter, ook als je kindje al donker verkleurd was bij de geboorte
  • er treedt geen vervorming op van je kindje
  • je kunt hele mooie foto’s maken van je kindje in het water en er buiten
  • je kindje laten zien aan vrienden en familie is makkelijker omdat het er mooi uitziet, zo kun je samen afscheid nemen
  • je kunt je kindje aanraken, eventuele beschadigingen herstellen zich weer in het water 

Hoe werkt het?

Na de geboorte wordt je overleden kindje in een kom of bakje met koud kraanwater gelegd. Jullie kindje neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder, en lijkt te zweven in het water. Het water ververs je elke dag om verkleuring van het water en een weeïge geur te voorkomen.
Door koelelementen, ijsblokjes of door het bakje met je kindje in de koeling te bewaren blijft het water koud. Jullie kindje zal lichter van kleur worden en houdt een mooie roze huid, roze lipjes en nageltjes. Hoe kouder het water, hoe mooier jullie kindje blijft.
Jullie kindje kun je uit het water halen en hem of haar vasthouden en knuffelen. Eventuele beschadigingen van de huid herstellen zich weer wanneer het in het water wordt gelegd.
Als jullie het niet eng vinden, vinden de mensen om jullie heen het over het algemeen ook niet eng. Het is jullie kindje en het is prachtig, dat mag je delen met de mensen die je lief hebt.
 
Broertjes en zusjes vinden een kindje in het water vaak erg interessant. Onze ervaring is dat zij het heel normaal vinden. Ze willen het kindje aanraken en vaak zeggen ze iets als: “de baby ligt in bad”. Je kunt ze uitleggen dat een kindje in de buik ook helemaal in het water ligt. Je kan bijvoorbeeld vertellen dat we nu weer net doen alsof hij of zij in mama’s buik ligt. Broertjes of zusjes kun je ook bij het afscheid betrekken door bijvoorbeeld ijsklontjes in de vorm van een hartje of sterretje in het water te leggen of het water in de vormpjes te doen om het in de vriezer ijs te laten worden.

Inmiddels weten we dat je je kindje tot een week mooi kunt houden in het koude water. Wel zul je zien dat de huid steeds meer water opneemt, waardoor je kindje na een aantal dagen wat opgezwollen lijkt. Ook kan de kleur van je kindje gaan veranderen. Dan wordt het tijd voor het afscheid, hoe moeilijk dit ook is.

Op de dag dat jullie je kindje laten begraven of cremeren adviseren wij om jullie kindje zo laat mogelijk uit het water te halen. Dit kan thuis, maar ook tijdens het afscheid. Wanneer jullie je kindje uit het water halen, dep hem of haar dan droog met een niet-pluizende doek. Wikkel jullie kindje in een mooie omslagdoek of doe eventueel kleertjes aan. 

Thanatopraxie - Balsemenen

Thanatopraxie is een opbaarmethode waarbij geen koeling nodig is en alleen mogelijk bij voldragen kindjes. Bij te vroeg geboren kindjes en kindjes die in de buik zijn overleden adviseren wij een opbaring met de watermethode voor een veel mooier resultaat.

Bij thanatopraxie worden de lichaamsvloeistoffen van je kindje afgevoerd en vervangen door een conserverende vloeistof. Net als bij het koelen wordt bij thanatopraxie de ontbinding vertraagd. Thanatopraxie is geheel gericht op de kwaliteit van opbaren. Tijdens de opbaarperiode zal de vloeistof langzaam zijn werking verliezen. Dit is vergelijkbaar met de verdoving bij de tandarts. In het begin ligt de ontbinding volledig stil en na verloop van dagen zal de vloeistof zijn werking gaan verliezen. Hierdoor komt het natuurlijke ontbindingsproces langzaam weer op gang.

Het voordeel van thanatopraxie is dat je kindje niet koud aanvoelt, geen verkleuring vertoont en er niet ingevallen uitziet. Juist door dit minder koude en enge karakter is het voor jullie als ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s fijner om in een warme sfeer afscheid te kunnen nemen van jullie kindje. Jullie kindje is vaak nog soepel en kan tussentijds opgepakt en geknuffeld worden. Je kunt van je kindje hele mooie intieme foto’s maken, ook met eventuele broertjes en zusjes. Dit heeft voor veel ouders een toegevoegde waarde. Neem gerust contact met ons op, wanneer jullie vragen hebben of meer informatie willen.